Ultragarsinė vonelė Prokit’s SS-802 2013.04.10 at 10:51

Naudoju „prie ūkio” SS-802  ultragarsinę vonelė. Šiaip iš esmės tai pigi, niekuo neypatinga vonelė, bet savo darbą padaro. Jei kam įdomu, gamintojo puslapis su aprašymu yra čia.

SS-802F

Ir štai vieną dieną, bebirbinant kažka ultragarse ėmė ir pasmirdo degėsiais beigi nustojo veikti. Kažkodėl man kilo įtarimas, kad degėsių kvapas turėtų būti kažkaip susijęs su neveikimu. Et, nauja vonelė kainuoja apie 200 Lt, irgi ne dideli pinigai, bet… Teks ardyti. Nesudėtingas jos ardymas, tik varžtelių daug. Ir štai jos PCB.

IMAG0489Iš karto matosi nukepęs saugiklis (apsnargliuotas nuo kito saugiklio prilitavimo). Neturėjau vietoje tokio, su kojytėm, tai tiesiog prilitavau nauja ant viršau, fotografavau išėmęs tranzistorius, matosi tik radiatoriai su termopastos likučiais. Ką dar čia matome… Apačioje du sinfaziniai filtrai sujungti nuosekliai, po ju didelis kondensatorius. Siokia tokia smulkmė, relė, kurios pagalba įjungiamas maitinimas pjezokeramikos birbinimui, Viršuje du tranzistoriai, gaila takelių nenufotografavau, bet matomai dirba push-pull režimu. Bandymas – ekraniukas dega, valdosi, bet paspaudus ON klaktelna relė ir sudega saugiklis. Ėt… Kažkas trumpina. Kadangi detalių nedaug, tai pirmas įtarimas – tranzistoriai. Patikrinam, nu vat štai jums ir prašom. Abu pramušti, „cypia” 🙂 Lupam lauk. Naujas tranzistorius apie 2 Lt. Reziumuojam – 4 Lt + pusvalandis darbo VS. 180 Lt uz nauja vonelę. Įlituoti tranzistoriai, saugiklis – ir veikia 🙂 Jei prašaus tranzistorius vėl – rinksiu galingesnius. Pataupė kitajcai matyt… O čia ultragarsinis pjezokeraminis spinduolis:

IMAG0485

Ultragarso vonelės dirba, vadinamu, atvirkštiniu pjezoelektriniu principu. Pjezoelektra – elektrinis krūvis, atsirandaintis kai kuriuose kietuose kūnuose (kristaluose, keramikoje, kauluose, DNR, proteinuose) veikiant tuos kūnus mechaniškai. Pabandykite pirštais palankstyti arba sulaužyti pjezokeraminį garsiakalbį (iš laikrodžio, vaikiško žaislo ir pan. Toks gelsvas apskritas pypsalas) – garantuoju jausis elektros iškrova :). Efektą, kai deformuojant kietus kūnus jie generuoja įtampą atrado dar 1880 m. prancūzai Jacques ir Pierre Curie. Taigi, atvirkštinis pjezoeletrinis efektas – kai kūnas deformuojasi suteikus elektrinį krūvį. Taip veikia ir garsiakalbiai – generuojami tam tikro dažnio impulsai, dėl kurių pjezokeraminis elementas deformuojasi, kas sukelia oro bangas ir girdimas garsas. Kadangi ultragarso vonelėse iš principo naudojamas toks pat garsiakalbis, tik didesnis, tai ir veikimas panašus, tik dirba nuo dešimčių iki šimtų KHz dažniu. Ultragarsinėje vonelėje valomasis daiktas patalpinamas metaliniame inde su skysčiu (gali būti specialus ploviklis, vanduo, arba jų mišiniai). Valiklis sumažina vandens paviršinį įtempimą – lengviau vyksta valymas. Ultragarso spinduolis stipriai priklijuotas prie vonelės dugno generuoja ultragarso bangas skystyje. Taip sukuriamos slėgio bangos kurios „sudrasko” skystį, jame atsiranda mikroskopinės skylės arba dalinio vakuumo burbuliukai. Šis procesas vadinamas kavitacija. Tie burbuliukai „sprogineja” išskirdami daug energijos, pasiekia iki 4500° C temperatūrą ir 1300 Bar slėgį, bet dėl jų dydžio jokio sproginėjimo ir virimo nesimato, tik „nudaužo” nešvarumus. Kuo didesnis dažnis, tuo mažesni tarpai tarp burbuliukų, tuo smulkesnius tarpelius ir detales galima valyti.

4 Responses to “Ultragarsinė vonelė Prokit’s SS-802”

  1. Bonjour
    Value of R15, R16, R17 R18 ??
    Thanks

  2. Sorry, don’t have the schematics or the this ultrasonic cleaner anymore. Quite a long time actually. This was replaced by another, better quality, so it still works 🙂

  3. …sorry… model ultrason cd7810

  4. …q3 and q4…BU406

Leave a Reply

*