MacBook akumuliatoriaus pajungimas prie PC 2014.09.08 at 10:42

Taigis, šį kartą papuolė į rankas graužtuko baterija – MacBook Rechargeable Battery, užrašai:

Designed by Apple in California

Assembled in China Model No.: A1185 10.8V = 55Wh

Dar čia giriasi, kad baterijoje nėra gyvsidabrio. Kadangi baterija nebeveikia – yra galimybė paskersti ir pažiūrėti kas viduje. Atsukam šonuose daug mažų varžtelių ir atvožiam dangtelį. Pliusas, kad niekas nesuklijuota ir nesuvirinta – nereikia laužti. Ir siurprizas – viduje ne paprastos Ličio jonų celės, o maišiukai.

IMAG1182Viso 6 maišiukai, tik patingėjau aiškintis kaip jie ten sujungti, kad iš 3,7V maišiukų gaunasi 10,8V išėjimas. Būtų lygiagrečiai po 3, būtų 3 · 3,7V = 11,1V, arba po 2 maišiukus 2 · 3,7V = 7,4V. Keista, kad diagnostiniai LEDai nedega. Paprastai, esant gedimui baterijoje, jie indikuoja gedimo kodą degdami kokia nors numatyta tvarka. Ok, aiškinamės, kaip šitą žvėrį prijungti prie PC ir pažiūrėti, kaip jis gyvena. Visų pirma reikia sužinoti baterijos kontaktų reikšmes. Nuėmus dangtelį ant PCB matosi du kontaktai, prie kurių prijungti maišiukai – štai jums pliusas ir minusas.

IMAG1181

Maišiukai pasirodo dar truputį gyvi – rodo 4,7 V. Taigi, pora kontaktų turim. Toliau rektų SMBD ir SMBC. Tam reikia sužinoti, koks baterijos kontroleris. Tam teks atlituoti maišiukų šleifus ir pradaryti PCB „skrynelė”. Nepamirštam izoliuoti kontaktus :). Taigi, šiuo atveju – BQ20Z80A:

IMAG1180

O kai jau turim kontrolerį, tuomet pagal aprašymą pasitikrinam jo kontaktų reikšmes:

pin

Vat ir turim – 15 koja SMBC ir 16 koja SMBD. Jamam testerį ir skambinamės kur kokia koja prijungta. Tiesioginis skambinimas nepadės (tas kur pypsi 🙂 ), nes tarp mikroschemos ir kontaktų fyškės yra rezistoriukas. Taigi, realiai, matuojant per kontaktus pamatome rezistoriaus varžą (kažkokia, lyg apie 300R) – tai ir bus atitinkamai SMBC arba SMBD. Susižymim reikšmes ir surenkam dėžutę :).

IMAG1183

O toliau jungiam kontuperį ir žiūrim kas gausis. O pamenat, sakiau, kad maišiukai teturi 4,7V ? Čia gali būti priežastis, dėl ko nerega diagnostiniai LEDai ir nesikrauna baterija – arba kontroleris nebejungia krovimo nes per daug iškrauti maišiukai, arba pačiam kontroleriui trūksta maitinimo ir jis neveikia. Reiškia ardom vėl ir jungiam krovimą tiesiai prie maišiukų. Atsargiai, taip prijungti jie bus be jokių apsaugų – gali gražiai degti ir sprogti! Bent jau ribojam srovę iki 1A.

IMAG1184 IMAG1185

Akumuliatorius pakrautas, paruoštas prijungimui prie PC. Prieš tai žinoma bandymas prijungti prie kompiuterio per Texas Instruments EV2300 adapteriuką:

1

Ną ir trumpai apie tai, ką čia matom. Nors „Remaining capacity” sutampa su „Full charge capacity”, bet „Cycle count” jau didelis – 1605 ciklų. Nors nėra aišku prie kiek šitas akumuliatorius užprogramuotas sudeginti saugiklį… Dar keisti celių voltažai – turėtų būti apylygiai, o čia 3,6V, 6,2V ir 2,0V. Beje, kraunant vienas maišiukas šilo – matomai tik jis vienas ir krovėsi, kitiems turbūt kažkas blogai, ir nebepasikrovė (liko ties 3,6V ir 2,0V). Gaila, kontroleris užrakintas – neįmanoma pakeisti verčių, o nepakeitus – celių keitimas irgi nepataisys situacijos. Interneto platybėse radau, kad graužtukas savo kontrolerius rakina (seal) su standartiniais slaptažodžiais – atrakinti nepavyko. Arba nestandartiniai, arba ne taip kažką darau… Jei kas nors turės norą bandyti – unseal slaptažodis 0x36720414, full access slaptžodis 0xffffffff. Gal turint laiko ir aš dar pažaisiu, gali būti niuansas su slaptažodžio įrašymu – pirma LSB ar MSB ar kažkaip atvirkščiai…

One Response to “MacBook akumuliatoriaus pajungimas prie PC”

  1. Labai idomu, aciu 🙂

Leave a Reply

*