Kameros remontas 2011.03.29 at 10:47

Nuo senų laikų mūsų teritorija darbe stebima Vido AU-CC480HDN kameromis. Viduje Sony čipai, Sony 1/3″ CCD sensorius, dirba PAL ir NTSC režimais, minimalus apšvietumas 0,01 Lux plius dar toks Hi-End fyčiuras kaip dienos-nakties režimai. Senas geras daiktas, bet atsitiko taip, kad viena neberodė vaizdelio, ekranas buvo gražiai rožinis, toks „magenta” spalvos. Atvažiavo meistrai iš vienos dideles saugos tarnybos – patikrinti. Kiek pakraipę galveles nusprendė, kad nusprogo kameros matrica ir reiks keisti visą kamerytę. Kaip tarė taip padarė, o kamerą pasilikau…

Kamera jau be optikos – uždėta ant naujos… O šiaip viskas paprasta – maitinimo lizdas, BNC lizdas signalui, mygtukai OSD valdymui ir žalias Power On LED’as. Dar Termination jungiklis ir RS-485 diferencinė jungtis. Nu žodžiu gera kamerytė, reikia remontuoti. Praardyti nesudėtinga:

Centre du kištukai – 230VAC – įėjimas, saugiklis (už kištukų, lituojamas į PCB), ir toliau išėjimas į impulsinį (!) maitblokį. Iš jo turėtų 12 VDC per rudą kištuką užmaitinti kamerą. Ok, maitinimas impulsinis, lupam lauk – pirmas įtarimas, kad jis grybą pjauna.

Graži skardinė dėžutė – ir temperatūrą nuveda, ir ekranuoja… O viduriai paprasti – viską valdo TNY268P aštuonkojis. Prisegtam datasheete yra tipinė jungimo schema, aprašymas, darbo režimai. Ok, matuojam:

Kairėje vaizdelis gražus – 12,2V, stabilu… Bet be apkrovos 🙂 ! O dešinėje su apkrova – ūūūūūūūū…. Kaip ir viskas aišku – maitblokis neduoda valgyt kamerytės elektronikai. Kodel ?

Štai ! Štai jis, blogietis. 1000 μF 16V konderiukas visas apsiputojęs su 0,23 Ω ESR. Toks ESR būtų blogis net jei nesimatytų, kad jam kirdyk… Vietoje jo ilituotas kitas, su 0,03 Ω ESR. Apie ESR matuoklį kitam poste… Kada nors 🙂 Šalia stovintis mažesnis kondensatoriukas 470 μF 16V irgi turėjo didoką ESR, nors išoriškai atrodė sveikas, pakeistas į kitą, kad nereiktų sukt galvos kitą kartą 🙂 Ną štai, matuojam dar kartą su apkroa (12V lemputė) – srovė 200 mA, o įtampa kaip buvo 12,4 V taip ir liko 🙂 Maitblokis veikia. Belieka surinkti ir atlikti galutinį testą.

Nors ir be objektyvo – kamera veikia. Kaip veikia ?

Kaip kamera perduoda vaizdą 🙂 ? Viskas paprasta. Kamera naudoja vadinamą kompozitinį video signalą. Kodėl kompozitinį ? Nes  šiame signale yra trys komponentai – intensyvumo informacija, hirizontaus ir vertikalaus atnaujinimo signalai. Kas nežino – įprastai kompozitinis kištukas yra geltonos spalvos tulpė :). Paveiskliuko centre – viena kompozitinio signalo piešiama linija ekrane. Horizontalaus linijos piešimo signalo pradžia arba sinchronizacinis signalas yra 5 μs trukmės 0V impulsas, gerai matomas ir paveiksliuke – pati žemiausia „duobutė”. Televizoriaus elektronika aptikusi tokį impulsą perjungia elektronų spindulio horizontalią padėtį viena eilute žemiau. Pats signalas (64 μs), kurį piešia eilutėje kinta tarp maždaug 0,5V ir 2,0V (0,5 – juoda, 2,0 – balta). Ribinės bei visos tarpinės reikšmės nustato kokio stiprumo bus elektronų spindulys, dėl kurio šviečia dengiantis ekraną liuminoforas. Signalo amplitude nustato sodrumą, o fazė – spalvą. Jeigu paduoti signalą, tokį koks rodomas paveiksliuke – ekranas būtų baltas. Siunčiamas signalas spalvotas, kadangi po sinchroimpulso matosi spalvos sinchoimpilsas (9 taktai) kuris sinchronizuoja 3,58 Mhz spalvų generatorių televizoriuje su perduodamu spalvoniu signalu. Beieškodamas objektyvo radau labai gražų paveiksliuką apie šitą reikalą:

Leave a Reply

*