Selteka TF-401 mini remontas 2015.10.23 at 17:04

Gyvena pas mus toks Seltekos DVB-T imtuvėlis, TF-401:

TF_401Su laiko pradėjo ožiuotis, lėtai įsijungia, kartais visai neįsijungia… Taip ir nusigalavo, visai nebenorėjo įsijungti. Natūralu, kad atėjo operacijos eilė. Ardymas nesudėtingas, taigi neaprašinėsiu. Vaizdelis viduje nesužavėjo… Nors truputį meluoju, KTU kūrybos pagrindinė plokštė visgi atrodo gerai, bet tas pigus kinietiškas maitinimo blokas… Nėr ką daug pasakot – va foto:

IMAG0037IMAG0039

Atrodo kad pagrindinė maitinimo bloko mikroschema su įmantriu pavadinimu – VIPer12A iš STMicroelectronics, tikrai daug ir ilgai kaito, dėl ko apdegė PCB ir galiausiai nustojo veikti visas maitinimo blokas. Galima būtų pakeisti mikroschemą, ir tą pajuodusį diodą dešinėje, bet vienas geras žmogus (ačiū Dariau), suvairavo porą tokių naujų maitinimo blokelių.

IMAG0038

Beliko tik patiuninguoti, kad kaitimo būtų kuo mažiau. Beje, naujasis blokelis turi 12V, 5V ir 3,3V išėjimus, senasis teturėjo 12V ir 5V, taigi 3,3V šyna liks kabėti ore. Maitinimo blokelis niekuo neypatingas, eilinis impulsinio tipo maitinimo šaltinis. Idiotiška jungtis ant žalios PCB – maitinimo bloko kištukas turi 5 kontaktus, ant PCB – keturios jungtys, kištuką galima įkišti bet kaip… Vienu žodžiu ten kur testiniai taškai – 12V ir 5V, kitur GND, nesunkiai atrandama su testerio pagalba. Kas čia dar įdomesnio… Tas didelis čipas – STi7101, papigeiskas H.264 dekoderis, po juo du flash tipo atminties čipukai, matosi, kad galima įmontuoti dar du, nors gali neveikt, nes atminties konfigūracija gali būti užprogramuota ir papildomos atminties nematys, tas mažiukas čipukas prie selektoriaus – DVB-T resyveris, tarp jo ir didžiojo čipo – 64Mb RAM čipas, dešinėje apačioje trys vienodos topologijos maitinimo šaltiniukai, o virš jų 5V stabilizatorius. Vat ir visas DVB-T imtuvas…

Pirmas dalykas – reikia pasirūpinti aušinimu. Tam su temperatūrai laidžiais klijais priklijuojam aliuminio radiatoriukus:

IMAG0043Štai, viskas jau ir surinkta ant apatinės korpuso dalies. Klijams reikia 24h sukietėjimui, o po to – bandymas. Gal nesprogs :).

2015.10.28

Ok, maitinimo blokas nesprogo, bet užtai panašu, kad sprogo (gal jau iš ankščiau, nes siptomai panašūs) pagrindinė plokštė. Pirmo bandymo metu užsikūrė tik indikacinis LEDas, o pats priedėlis taip ir neįsijungė. Patikrinus (blin, galėjau tą padaryt prieš prijungdamas) maitinimo šaltinį pasirodė, kad vietoj 12V yra virš 14V, o vietoj 5V yra apie 12V. Be to blokelis garsiai cypė, kas paprastai reiškia, kad dirba ant maksimalios srovės ir vistiek yra perkrautas… Net ir ant tuščios eigos. Ties šita vietą mini remontas patapo tiesiog remontu :D. Chm, pirmas įtarimas, kad maitinimo blokelis perkrautas – galbūt kažkas trumpina išėjimą. Bazinė schema po transformatoriaus tokia:

maitekVariantų ne tiek jau daug – praktiškai tik kondensatoriai. Patikrinau, visi geri, vieną kitą, su didoku ESR, pakeičiau, nors čia daugiau dėl tvarkos nei reikalingumo. Po to, kad būtų greičiau iš viso atjungiau visus išėjimus (tiesiog atkėliau vieną diodo koją nuo PCB) išskyrus 5V grandinę – nuo jos imamas grįžtamasis ryšys reguliavimui. Tas pats. Kadangi visa 5V grandinė gera (kondensatoriai, diodas…) belieka tik grįžtamojo ryšio grandinė. Kadangi tas ryšys realizuotas paprastai – per optroną, iš karto jį operuojam, keičiam nauju, ir – opa, padėjo, blokelis dirba tyliai, nors reguliavimas vis dar keistas, įtampos vis dar nėra visai tolygios. Originalus optronas – kažkoks kinietis, kurio reiktų labai paieškoti, taigi paėmiau pirmą pasitaikiusį tinkamą pagal parametrus – LTV817, Lite-on gamybos. Toliau ieškom ir pagal schemą panašu, kad tą optroną valdo programuojamas atraminės įtampos šaltinis TL431 is ST. Keičiam, bandom – veikia žymiai geriau :). Svarbus dalykas – bandant reikia apkrauti grįžtamojo ryšio grandinę, mano atveju ant 5V išėjimo pakabinau mažytę 9V lemputę (ten kokia 0,1W), ir to užteko, kad visi išėjimai taptų tobulai teisingi. Viską sujungiam – veikia :).

Leave a Reply

*