Volvo V70 audio stiprintuvas 2016.09.15 at 19:03

Papuolė remontui gamyklinis audio stiprintuvas iš Volvo V70. Pirminis gedimas turėjo būti didelė korozija. Natūralu – stiprintuvas gyvena po keleivio sėdyne, kaista, vėsta, o ten buna drėgna, kondensuojasi vanduo, žiemą gal dar ir druskų papuola. O galutinai jį „damušė” antifryzas iš pratrūkusio pečiuko radiatoriaus. Reiktų pabandyti suremontuoti. Tokiam atvejui, pirmas darbas – valymas. Pirminė išvaizda:
imag0029

Kitoje pusėje išvadiniai elementai, jeigu po jais prasibrovė korozija – išvalyti sunkiau. Čia mums į pagalbą skuba:

1. Wurth oksidų ploviklis Art. Nr. 0893 60H/LT

2. Wurth kontaktų ploviklis Art. Nr. 0893 65.

3. Dantų šepetukas.

Po kurio laiko PCB jau atrodo va taip:

imag0034imag0031 imag0033

Kai abi pusės jau nuvalytos, koroziniai užtrumpinimai pašalinti, reikia pabandyti ar veikia. Tam paprastai reiktų pajungti maitinimą, audio signalą ir kokį nors išėjimo indikavimą (kolonelę arba mano atveju – oscilografą). Dėl kontaktų reikšmių Internetas nepadėjo, bet nesudėtingai atkasiau pagal PCB.

imag0036

Taigi, prijungiam maitinimo pliusą ir minusą, iš dažnio generatoriaus pašeriam kokios nors audio dažnio sinusoidę, o oscilografe žiūrim išėjimą. BUM !!! nebuvo, bet oscilografas irgi nieko nerodo… :(. Reiškia yra dar bėdų. Pirma mintis apie tą DIN5 lizdą, ten per vidurį yra sužadinimo kontaktas (CTRL), dar vadinamas Remote ON ir panašiai. Kad stiprintuvas veiktų, ten reikią paduoti maitinimą (+12V). Šitą vietą buvau praleidęs, ok, pajungiau. Bum irgi nebuvo, stiprintuvas tuščia eiga valgo 0,2A prie 14,4 V, bet išėjimas negyvas. Ties šituo momentu jau aišku, kad yra bėdų. Kadangi stiprinimas vyksta keturių TDA1514A pagalba, nėra ko prie jų lysti – praktiškai neužmušamos… Bet maitinimas dvipolis, o tam reikia specialaus maitinimo šaltinio. Šitas stiprintuvas tokį ir turi, impulsinis maitinimo šaltinis, kuriam vadovauja SG2525A. Taip taip, čia būtent ta mikroschema, kuri pirmoje foto užsiaugino rūdžių kalną. Ant išėjimo kojų, beje. Gal nurūdijo? Bet ne, pratestavus viskas su kontaktais gerai. O vat su vadovavimu… Abiejų pečių oscilograma:

ds2_quickprint2

Štai ir neveikimo priežastis. Vienas petys dirba gerai, gražūs stačiakampiai impulsai. O kitas nedirba, kažkokie impulsiukai 100 mV skalėje… Reiškia maitinimo blokas nedirba, TDA stiprintuvai negauna teisingo maitinimo (nematavau, bet kokį nors vienpolį vis dar gali gauti), ko pasekoje nėra jokio signalo išėjime. Keičiam SG2525A. Kol laukiu mikroschemos dar prasiėjau per kitus komponentus. Pasirodo nukepus ir 18 Ω varža ir maitinimo bloko tranzistorius.

imag0092

Net išdegė apskritimukas ant PCB. Originalių tranzistorių gavimas toks truputį problematiškas, taigi užsakiau truputį geresnių porelę – STP55NF06.

imag0109

2016.10.14

Atvažiavo tranzistoriai, taigi, viskas surinkta pakartotinai nuvalyta su chemija ir paruošta lakavimui. Prieš lakavimą maitnimo bloko bandymas:

ds2_quickprint1

Štai ir viskas tvarkoje, abu maitinimo bloko pečiai dirba tvarkingai, tuščia eiga prie 12,4V stiprintuvas valgo 1A, niekas nesproginėja ir nedega :).

Lakavimo darbai:

imag0111 imag0112

Leave a Reply

*