DELL Inspiron 15 Series 3000 pagrindinės plokštės remontas 2021.02.16 at 16:05

Neilgas, bet, tikiuosi, pažintinis straipsnelis, apie nešiojamų kompiuterių pagrindinių plokščių diagnostiką, todėl tik tai kas į temą, be lyrinių nukrypimų. Simptomas – neįsijungia, tikimės lengviausio – kas nors su maitinimo grandinėmis. Išrengiam pagrindinę plokštę:

Greitai susimatuojam varžas tarp masės ir visų maitinimo šaltinių (principe, visų droseliukų). Viskas kaip ir normos ribose, išskyrus didžiausią droselį prie procesoriaus. Čia varža tik 0,4 Ω, turint galvoje, kad testerio laidų varža ~0,2 Ω, lieka visai visai nedaug. Nukėlus droselį trumpas lieka procesoriaus pusėje… O tas maitinimo šaltinis skirtas procesoriaus branduolio maitinimui. Šitas Haswell’as yra mažos įtampos, bet kažkaip nujaučiu, kad 0,2 Ω branduolio varža jau yra per maža. Nors ir nebūtinai… Bet jau pirmieji maitinimo šaltinių matavimai nuliūdino – viskas su jais yra gerai… Pirmas ženklas, kad viskas blogai. Todėl tik dėl straipsnelio pratęsiau bandymus. T.y. tolimesnės diagnostikos procedūra. Tam mums reikės schemos ir oscilografo. Ir nereikia čia man tų „ūūū, iš kur pas mus, paprastus elektronščikus, oscilografai”. Oscilografo reikia, gi ne kavamalę remontuojam, o kompą. Taigi, schema yra čia. Pirmoje eilėje susirandam vadinamą „power up sequence” – įsijungimo tvarką. Štai:

Šitoje schemoje nepasakyta, kodėl kai kurie skaičiai neigiami, taigi, priimam, kad jie atspindi dalykus, kurie įvyksta iki įjungimo mygtuko paspaudimo, o teigiami – po mygtuko paspaudimo. Nes mygtukas pažymėtas pirmu numeriu :). Taigi, patikrinam įtampas ties kiekvienu mėlynu burbuliuku ir mūsų atveju viskas gerai, kol neateinam iki 4 numerio. O ten – šnipštas. Antras ženklas, kad viskas blogai – 4 numerį valdo procesorius. Bet negi mes taip ir nusiraminsim, reikia gi įsitikinti, kad tikrai tikrai viskas gerai iki 4 numerio. Tam naudojam va šitą diagramą:

O čia, taip sakant, grafiškai pavaizduoti tie mėlyni burbuliukai su skaičiais. Kiekvieną iš tų loginių lygių galima atrasti schemoje, tuo pačiu randant ir jų pamatavimo tašką. Čia jau reiktų naudotis oscilografu. Pradedam nuo +RTC_VCC, kas būtų BIOSo baterijos įtampa ir einam paeiliui per visus punktus – nes kol bent vienas iš punktų neatitiks nustatytos vertės – procesorius nepaleis kompiuterio. Mano atveju viskas atrodė va taip:

Taigi, viskas OK, net ir mygtuko paspaudimas gerai veikia. Keista buvo tik dėl +VA_PCH_VCC5REFSUS – tokio schemoje iš viso neradau, bet su 5V viskas OK, tai priėmiau už gerą, PM_RSMRST# irgi neradau, kažko perkrovimo signalas… PCH_SUSCLK_KBC irgi nepereina į grynai aukštą lygį, lieka toks meandras. Bet kadangi čia irgi kažkoks CLK (clock) signalas klaviatūrai ar jos kontroleriui (KBC), primečiau, kad clockas ir turėtų būti clockinantis, t. y. meandras, 33,33 kHz. Taigi, vėl grįžome į pradžią – nors viskas kaip ir gerai, procesorius neišduoda PM_SLP_S4# ir PM_SLP_S3#. Bet pasakysiu jums kaip paslaptį, Haswell’ai taip patyliukais ir numiršta. O pakeitimas komplikuotas – procesorius tiesiogiai prilituotas prie pagrindinės plokštės.

O toliau susumuojam – reikia keisti procesorių, kuris yra šiaip sau toks, i3 kažkuris, ekrano vyriai išlaužti iš korpuso, klaviatūroje trūksta kelių klavišų… Summa summarum – remontas nerentabilus ir dalys keliauja šrotelin, laukti geresnių dienų.

Leave a Reply

*