ATX PSU pagrindinis transformatorius 2011.03.08 at 11:20

Vienam projektukui prisireikė trafuko, tinkamas iš ATX PSU tai daug negalvojęs pralupinėjau kažkokį Meridian Technology Corporation maiteka (MTC-235ATX). Gedimas paprastas – nusprogo 5 VSB grandinė. Kodėl rašau apie ATX maiteką ? Todėl, kad šitame 5 V stand-by grandinė realizuota atskiroje plokštėje, iš pradžių galvojau, kad čia koks shustras PFC… Nieko ypatingo, bet ne taip kaip pas visus 🙂 gedimas – nusprogo tranziukas, pramustas konderiukas ir susvilus varžikė. Remontuot neapsimoka – kas tie 235 W, tai paliktas dalims… Fotkė prastoka – su mobilke dariau. Beje šitas maitekas dar ypatingas tuo, kad Meridian netaupė ant kištukų ir kitų ne 100% reikalingų dalių – ventiliatoriaus, maitinimo kištukai (į PCB), šiokie tokie filtriukai kuriu piguvoje nebūna…

Daugiau nieko labai įdomaus, einu kaitint feną trafuko išoperavimui…

Susiradau Internete ATX maiteko schemą. Imetu čia, kad kitą kartą nereiktų ieškoti:

Vieną pagrindinį ATX PSU transformatorių atsargiai preparavau, štai kas gavosi 🙂 Nuvynioju pirmą izoliacijos sluoksnį, po juo apvija, 15 vijų 0,6 mm skersmens laiduko, suvynioto ant pagrindo 24 x 27 mm. Po pirmine dar vienas izoliacijos sluoknis, jame – varinės skardos gabaliukas:

Važiuojam toliau – po izoliacijos likučiu matosi dar viena antrinė… Du laidai vynioti greta nuo 4 (raudonas lakas) ir 8 (bespalvis lakas) kontaktų, abu 0,8 mm (pagrindas 23 x 24 mm) , 4 vijos ir išlenda į 6 (raudonas lakas, kontaktas sujungtas su 7) ir į 5 kontaktą (bespalvis lakas).

Vėl izoliacinis sluoksnis… Po juo viena apvija, suvyniota trigubu 0,8 mm skersmens laidu. Iš kontakto A po 3 vijų patenkam į 6 ir 7 kontaktus.

Toliau po izoliacija lygiai tas pas – is B trigubu laido po 3 vijų patenkam į 8 ir 9 kontaktus. Toliau po izoliacija dar viena skardelė. Po ja vėl izoliacija, o toliau pirminė apvija – 0,65 mm skersmens , 25 vijos ant 15 x 15 mm pagrindo.

Čia kaip ir jokių konkrečių duomenų, pasiimsiu veikiantį maistą, pamatuosiu kas ir kur realiai išeina. Kol kas nupaišiau tokią keverzonę:

 

Trumpai apie išėjimus. A ir B yra tas storasis laidas nuo transformatoriuko viršaus.

4 ir 5 kontaktai – 12V

6,7 ir 8,9 – 5V

A ir B – bendras GND.

Ir truputį įprastesnis akiai vaizdelis:

 

Leave a Reply

*