Filtrų charakteristikos su LT Spice IV 2011.04.12 at 15:14

Viena iš mano naudojamų programų audio filtrų projektavimui ir tyrimui – LT Spice IV. Programa paprasta, nesudėtinga, patogesnė nei EWB ir kt. Pirma pažintis su programa buvo kai prisireikė pasidaryti filtrą Radiotehnika S90F kolonoms. Gerai gerai, nereikia čia tų „ūūūūūū-ūūūū-ūū”. Man patinka klasika 🙂 Apie filtrus kitam poste, o šitam apie Spice. Pagrindinis langas nesudėtingas:

Paspaudus „New Schematics” turim nauja workspeisą schemai. Tas viskas paprasta – detaliukes renkam viršuje, nominalas įvedamas spragtelėjus dešiniu pelės mygtuku and detalės. Vietoje μ reidės tinka ir u. Šitam reikalui reikalingas įtampos šaltinis (Power Suorce), pasirenkam ir pamaigom jį su dešiniu pelės mygtuku, tuomet „Advanced” mygtukas.

Prie „AC amplitude” parašom, tarkim, 1V ir OK. Kaip ir viskas, turim tokia schemulką:

Toliau meniu viršuje – „Simulate” > „Run”. Atsiradusiame „Edit simulation command” lange lekiam į „AC analysis” tab’ą ir pakeverzojam keletą skaičiukų:

„Type of sweep” > Tiesinis (Linear)

„Number of points” > matavimo taškų kiekis. Jei daug o kompas silpnas tai užtruks. Bet tarkim 100 000 jau visai neblogai 🙂

„Start frequency” > nuo kokio dažnio matuoti. Garsinio dažnio filtrui galima pradėti nuo 10 Hz.

„Stop frequency” > iki kokio dažnio matuoti. Garsiniam dažniui užtenka 20 KHz (20 000 Hz).

Sumetam skaičiukus ir mygam OK.  Tada „Simulate” > „Run”. Atsiras tuscias grafikas ir schema. Schemoje reikia bakstelėti į tašką kuriame reikia matuoti. Gausis kažkas panašaus:

Pasididinus ir sukultūrinus grafiką gaunasi visai gražus vaizdelis. Spaudžiam dešinį pelės mygtuką grafiko lange, pasirenkam „Manual limits” ir gaunam gražų vaizdelį.

Nu vat ir gražus grafikiukas. Apie skaičiukus – „Left Vertical Axis” 10dB viršutinė riba – nes vistiek aukščiau nieko nėra, „Tick” – žingnis 1dB, apatinė riba -5 dB.  Daugiau daryt nėra reikalo – šiaip ar taip pralaidumo juosta ribojama ties -3dB. -3 dB  riba naudojama todėl, kad galia sumažėja per pusę prie -3dB lyginant su galia prie 0dB.

10log10(1/2) = -3.0103 dB.

Duotajam pavyzdyje filtro pralaidumo juosta maždaug nuo 479 Hz iki 5491 Hz – šiame dažnyje slopinimas neviršija 3dB. Apie antrą žalią kreivę – vėliau.

Leave a Reply

*