Su Naujais 2017 ! Ir universali 555 PCB. 2017.01.09 at 15:13

Štai ir vėl Nauji Metai. Chm, kaip čia tas laikas vis greičiau bėga? Pirmadieniais atėjus į darbą, po pietų, sakau kolegai – „nu, ir vėl savaitė į pabaigą…”. Ir su metais, žiūriu, taip pat, Sausio 9 d., o metai jau ne už ilgo baigsis. Tuoj, va, pavasaris, tada kas čia tos vasaros, ir vėl ruduo, žiema ir vėl Nauji.

Šiaip ar taip, sveikinu visus, linkiu kūrybinės sėkmės ir naujų idėjų.

O kad nebūtų trumpas straipsniukas – pristatau NE555 pagrindu sukonstruotą impulsuoklį. Pradžia buvo įdomi – reikėjo lėktuvo modeliui stroboskopų ant sparnų ir dar kažkur, o paprasčiausia tą mirksėjimą realizuoti 555 mikroschemos pagalba. Taigi, schema sukurta, užsakyta pas SeeedStudio gamybai. Minimalus kiekis – 10 plokščių, taigi, panaudojus pagal paskirtį 2 vnt, man dar liko 8.

Projektavimas gan paprastas, sumečiau į Excell formules potenciometrų parinkimui. Failiukas čia. Schema beveik tokia pati kaip parodyta žemiau, bet papildomai turėjo srovę ribojančius rezistorius LEDams ir tranzistorius buvo kitas.

Po truputį likusias PCB panaudojau kaip universalias impulsuoklių plokštes, kai reikia reguliuojamos trukmės stačiakampio impulso. Finale dar ir perkūriau schemą, truputį patobulindamas išėjimą.


Kaip visada iš kairės į dešinę – LM555D viena iš daugelio 555 mikroschemų versijų, SMD. R1 su POT1 ir POT2 nustato impulso aukšto ir žemo lygio trukmę. Tam skirti du diodai – per vieną dažnį užduodantis kondensatorius C1 kraunasi, o per kitą išsikrauna. Toliau Q1 ir Q2 – tranzistoriai. Jeigu galios nedaug – įlituoju BSP76 (SmartFETas), o jeigu reikia daugiau srovės (man reikęjo) įlitavau CEB703AL (RdsOn 17 mΩ). Minusas – schemoje negausiai tranzistoriaus aušinimo, taigi, arba reikia temperatūrai laidžiais klijais klijuoti radiatorių arba labai stipriai nekaitinti. Su mažesne RdsOn mažiau kaitimo. Toliau antispaikinis diodas D1. Šiaip nebūtinas, bet man reikėjo valdyti kuro purkštukus, 6 vnt., gavosi gan didelis induktyvumas ir Q1 neatlaikęs biškį „prakiuro”. Su tokiu apsauginiu diodu – ritėse indukuoti impulsai nebaisūs. Beje BSP76 ir taip jų nebijo, bet reikėjo apie 5A srovės, nepatempia. Toliau tik indikacinis šviesos diodas. Visa tai sutelpa į 29×32 mm PCB.

Tobulinimas ? Įmanomas miniatiūrizavimo kryptimi. Turbūt iš karto į akį krito, kad panaudoti keisti elementai – dėl to, kad naudoju tai kas lieka nuo visokio šroto. Būtų galima naudoti visas detales SMD, dėti patogesnius potenciometrus ir pan. Schema sumažėtų dar per pusę. Ypač jeigu nereikia didelių srovių. Galima būtų naudoti ne paprastą o Šotkio diodą, greitą. Bet kol nenukepė naudoju :). Oscilograma:

Realus vaizdelis (PCB vis dar iš seno užsakymo, taigi atrodo truputį kitaip.

Leave a Reply

*