Apkrovos blokas (12V, 500W) 2017.07.12 at 18:39

Prisireikė mums pabandyti maitinimo šaltinį, konverterį iš 24VDC į 12VDC. Užduotis paprasta – reikia apkrauti konverterį ir žiūrėti, kiek laiko jis dirbs, kol suveiks temperatūrinė ar srovinė apsauga. Mums buvo aktualu temperatūrinė apsauga. Pagrindinė užduoties dalis – kuo pigiau ir paprasčiau, bet patikimai. Pirma mintis buvo pakabinti atitinkamos varžos rezistorių, čia mums dėdės Omo dėsnis sufleruoja, kad varža turėtų būti apie 0,3 Ω. Rezistorių tokia varža pilna, bet kaina kosminė. O norėtųsi dar ir turėtų galios reguliavimą, tarkim su keliomis varžomis, kas dar labiau išbrangina galutinį produktą. Išeitis – elementariai paprasta ir juokingai pigi – naudoti 12V 100W lemputes. Taigi, sprendimas yra, pereinam prie konstravimo. Visų pirma korpusas turi nebijoti šilumos (visgi praktiškai 500W šildytuvas bus), tai iš turimo šroto paėmiau neveikiančio PC PSU blokelį ir visus vidurius išverčiau lauk. Liko tik ventiliatorius – aušinimui. Kol kas kaina 0 pinigų. Toliau – pagrindas, ant kurio gyvens lempos. Tam panaudojau seną PCB gamybai skirta variuotą tekstolito plokštę, kurios garantuotai nepanaudosiu pagal paskirtį.

Sužymėjus lempų laikiklių centrus galima gręžti ir tiesiai į skylę įsukti PC pagrindinę plokštę laikančius varžtus su kokių 5-6mm aukščio srieginėm galvom. Gaunasi toks nedidelis laikiklių atkėlimas nuo PCB.

Štai ir vaizdelis. Laikikliai laikosi tvirtai, svarbu nesutraiškyti keraminio korpuso. Toliau – mygtukai kiekvienai lempai.

Tiesiog pailga ištisinė skylė, į kurią gražiai sugula visi 5 mygtukai. Viena lempa valgys, grubiai, 10A, tai mygtukas turi tiek išlaikyti. Toliau montuojam visą kitą gėrį:

Stori laidai – konverterio ir apkrovos bloko sujungimui, užspaudžiamos jungtys ir specialus ,temperatūrai atsparus laidas (dėžutėje bus karšta).

Surinkimas nesudėtingas, bet visos jungtys sulituotos, nes visgi srovės nevaikiškos. Tik viena kaladėlė bendram maitinimo pajungimui.Štai ir galutinis vaizdelis. Blokas veikia, bet stipriai kaista – gamyklinis pavargęs ventiliatorius pučia laaabai silpnai. Todėl ir jis buvo išoperuotas, o vietoje jo, išorėje, įmontuotas didelis ir galingas ventiliatorius:

Su veikiančiu ventiliatoriumi dėžutę galima liesti – nedegina, reiškia nėra 60 ºC. Apkrova reguliuoja nuo 100W iki 500W kas 100W, t.y. visas 5 lemputes galima įjungti ar išjungti pagal reikiamą apkrovos galią.

Leave a Reply

*