Sprogęs automobilio akumuliatorius 2011.05.02 at 20:29

Vieną dieną prisireikė atjungti akumuliatorių, tam, kad galima būtų pakeisti vieną elektronikos bloką…  Viskas kaip ir paprasta – nesunku gi akumuliatoriaus kontaktus atsukti. Bet atsukinėjant gerokai pokštelėjo, akumuliatorius išmetimui, foto į čia:

Išlakstė visi skyreliai, greičiausiai dėl prisikaupusių vandenilio dujų. Sprogo neblogai, beveik kaip limonado butelis. Dėl suprantamų aplinkybių nufilmuoti nespėjau. Akumuliatoriai sproginėja kai užsikemša ventiliacijos kanalas, prisikaupia vandenilio dujų ir nuo mažiausios kibirkšties įvyksta tokia reakcija:

2 H2(d) + O2(d) → 2 H2O(s) + 572 kJ (286 kJ/mol)

Vandenilio degimo produktas – vanduo ir gan daug energijos, kuri ir sudrasko akumuliatoriaus korpusą. Beje, tuo pačiu išsitaško ir elektrolitas, rūgštis, kuriai patekus į akis nebūtų malonu. Oda tik graužia, drabuziuose atsiranda mistiškos skylės 🙂 Kad taip neatsitiktų rūgštį galima neutralizuoti. Paprastai tas daroma maišant su šarmu. Jei jau sprogo akumuliatorius tai, manau, visada galima netoliese rasti geriamosios sodos. Šiaip tai rūgštis reaguodama su šarmu putoja, susidaro atitinkama druska ir vanduo.

Leave a Reply

*