Sony STR-DB 940 remontas 2018.01.19 at 14:40

Daug nerašysiu, nes, po teisybei, visko jau ir neatsimenu – čia buvo iš tų remontų, kurie tęsiasi labai ilgai. Ilgumas ne gedimo sudėtingume, o mano užimtume ir detalių gavime. Ok, principe gedimas buvo tame, kad stiprintuvas neįsijungė. Visai. Visų pirma apkaltinau budintį maitinimo šaltinį ir pradėjau ardymo darbus. Ardosi nesunkiai, viduriai atrodo taip:

Nedidelė, bet maloni smulkmena – korpuso barškėjimas pritildytas plastiko intarpais:

Ok, grįžtam į temą. Remontas… O ką remontas, patikrinus paaiškėjo, kad budintis maitinimas gyvas. Tuomet prisikni… Prisikabinau prie On/OFF mygtuko, gal tas nesuveikia. Bet neatspėjau – ten viskas gerai, tiesiai iš procesoriaus ateina pullupinti +5V, kurie, paspaudus mygtuką, pradingsta. Nusiminiau aš ties šituo momentu, nes jeigu procesorius nereaguoja į mygtuką – panašu, kad biškį pagedo pats procesoriaus įėjimas. Kad būtų aiškiau apie ką kalba eina, blokinės schemos dalis:

Čia yra ir tas ON/OFF mygtukas (S101) ir procesorius IC102. Kažkur ties šita vieta numečiau tą resyverį į kampą ilgesniam laikui. Vėl atsidus ūpui pasikrapštyti įjungiau tą galvos dalį, kuri vadinasi smegenys (kiek ten jų bebūtų) ir eksperimento labui pajungiau maitinimą tiesiai pagrindiniam transformatoriui T901. Per jį užsimaitino procesorius (per IC1205) ir, kaip keista, viskas užsikūrė ir veikia. Ok, pajungiau vėl viską kaip turi būti originaliai – neveikia. Jau pradėjau įtarti, kad šuo pakastas kažkur ties budinčiu maitinimu. Truputį padidinta blokinės schemos dalis:

Taigi, logika paprasta – budintis maitinimas, per Q1205 ir D1211 turėtų užmaitinti procesorių, kuris, paspaudus mygtuką, duoda komandą įjungti relę ir pagrindinį maitinimą. Tikėjausi, kad banaliai numiręs diodas neduoda aliektros procesoriui, bet ne, netikėlys, gyvas ir viską perduoda. Hrrr. O kodėl tada pajungus tik pagrindinį transformatorių viskas veikia ? Užsimaitina tas pats procesorius, tik ne per D1211, o per D1208. Vis tiek, gedimas yra kažkur čia. Pradėjau įtarti, kad ta RESET mikroschema (IC1206) čia įdėta ne taip sau. Detalesnė analizė parodė, kad tai NJM2103M mikroschema, skirta sistemos perkrovimui, esant įtampų neatitikimui nustatytoms. Nors iš tikrųjų, čia ji dar dirba ir kaip maitinimo šaltinis.

Gabalas schemos kuris parodo, kaip čia viskas suraizgyta. Anksčiau aptartas D1211 diodas ir nelabai aptartas tranzistorius Q1205 šitoje vietoje dalyvauja budinčiame maitinime. Taigi, IC1206, ta netikus NJM… mikroschema, C komparatoriuje jaučia išėjimo įtampą (po daliklio R1271/R1278 ir kažkodėl pridėto rezistoriaus R1269 – gal nebuvo tinkamo nominalo, tai konstravo iš dviejų rezistorių). Jeigu per mažai – atidaro tranzistorių, jeigu per daug uždaro, ir taip pulsuoja apie 6,2V, kurie maitina mikroprocesorių budinčiame režime. Teorija tokia, būtų labai gražu, jei to maitinimo nebūtų, bet jis, netikša, yra. Tai kodėl neveikia procesorius ??? Kažkaip, visai netyčia, pamačiau, kad ta mikroschema turi ir daugiau „kojų”. O ką jos daro ? Ypač komparatoriai A ir B. O jie, žulikai, irgi tikrina budinčias įtampas ir, jeigu kas netinka, paleidžia didelį RESET signalą, kuris neleidžia veikti procesoriui. Patikra parodė, kad iš tikrųjų, RESET signalas aktyvus ir blokuoja visų procesorių darbą, juos perkraudamas. Iš to, loginės sekos pagalba, sugalvojau – o tai jeigu yra RESET signalas, reiškiantis, kad kažkuri įtampa netinka, tai kuri būtent netinka ir kodėl. Susidomėjau, o kas čia per maži skaičiukai prie mikroschemos kojų ? Pradėjau įtarti, kad čia yra įtampos, kurios turi būti, stiprintuvui veikiant teisingai – beliko tik viską pamatuoti ir turėčiau rasti kažkurią įtampą neteisingą. Tas matavimas nėra toks labai lengvas, IC1206 gyvena labai nepatogioje vietoje, po PCB, tai teko prisilituot laidukus ir tik taip pamatuoti. Chm, pamatavus atsirado klausimas – o kodėl yra RESET signalas, jeigu visos įtampos teisingos ? Skirtumas buvo tik 0,1V ribose, kas tikrai negali pakelti tokio didelio aliarmo. Tai jau turbūt akivaizdu, kad mikroschemai pasimaišė protelis, o gydymas labai paprastas – keitimas. Čia turėčiau padaryti diiiidelę ir storą pauzę, nes NJM2103M pas normalius tiekėjus neparduodama, tipo pasenus, negaminama, nėra tiekimo ir t.t. Bet užtai iš AliExpress pavyko užsakyti ir po gero mėnesio gauti net dvi. Pakeisti SO-8 korpuse gyvenančią mikroschemą nėra sudėtinga, tai labai nesiplėsiu, bet esmė – pakeitimas irgi nepadėjo. Matomai ir ta gauta mikroschema su gliukais. Sekantis sprendimas paprastas – kadangi visos įtampos geros pjaunu RESET koją nuo mikroschemos, nebebus to signalo ir viskas turėtų veikti. Ir ką – padėjo, viskas veikia.

Nei dūmų,
nei ugnies,
radijas groja,
visi šoka ir dainuoja.

Va toks ketureilis gavosi. Stiprintuvo SN: 6612047.

Informacijos šaltiniai:

  1. Remonto žinynas.

Leave a Reply

*