Onkyo TX-NR3008 remontas 2021.11.08 at 09:06

Nors paskutiniu metu ir užsivertęs su rimtais darbais, vis dėl to pasirašiau pažiūrėti ir šitą žaisliuką. Nes didelis, geras ir tikėjomės, kad tiesiog galinukai prašauti.

Dangčio nuėmimas nėra sudėtingas, o vat išmontuoti radiatorių su galinių tranzistorių ir draiverių blokais viename (pažymėjau raudonai) – jau buvo nemažai laiko suvalgęs iššūkis.

Aštuonis viršuje esančius tranzistorius pamatuoti nebuvo sudėtinga, bet jų komplementarinės poros sumontuotos apačioje, po visa konstrukcija… Ir dar nors kad būtų bent vienas sudegęs – ne, tiek galiniai, tiek ir draiveriai matuojasi teisingai. Teko viską gražiai surinkti atgal ir įjungti smegenis. Bet pirma reikia pajungti maitinimą resyveriui. Bandymas parode, kad niekas nepasikeitė – budintis maitinimas pasileidžia, bet pirminio maitinimo relė vis dar spragsi ~1Hz dažniu, tuo pačiu užsidega ir „Zone 2” LED indikatorius. Ok, kadangi nieko nesugadinom stiprintuvinės dalies ardymo-testavimo-surinkimo procedūra, dabar jau teks galvoti. Taigi, pirminį maitinimą įjungia pagrindinis procesorius:

Čia pirminio maitinimo šaltinio schemos dalis. Per jungties JL901A pirmą kontaktą paduodamas signalas MPOWER (Main Power?) į Q9200 tranzistoriaus bazę, tranzistorius atsidaro ir įjungia RL9200 relę. Ji permeta tinklo įtampą į pirminio maitinimo transformatorių T904. Normaliai viskas taip ir turėtų likti įjungta. Bet tas MPOWER signalas tai yra, tai jo nėra, tai vėl yra, tai vėl nėra – ir taip relė spragsi be sustojimo. Toks keistas procesoriaus elgesys įprastai yra ženklas, kad jam biškį negerai su galvele. Ir tai pats blogiausias remontas – procesorių pakeisti galbūt dar ir galima, bet programos jam tai jau tikrai niekur negausi. O paskutinis bandymas pradangino ir likusią vilties kibirkštėlę – atjungiau visus galus, apsaugas, nu ir „на пролом”, kad užsikurtų tik procesorius, displėjus ar bent jau nespragsėtų relė. Spragsi. Ties ta vieta jau kaip ir tenka pripažinti, kad pagrindinis procesorius muštas, bet tas neatsako į klausimą kodėl ir kaip visada lieka abejonė, o gal kažkas kitas. Taigi, važiuojam toliau. Pirminio maitinimo transformatorius gamina 3 įtampas, kurias, per P9301A jungtį pašeria į nuolatinio maitinimo formavimo modulį U0065:

Kaip visada, iš kairės paduodamas maitinimas, tie patys 6 kontaktai su 3 maitinimo įtampų porom. DSP_AC1 ir DSP_AC2 po saugiklio ir tiltelio dar skirstosi į du maitinimus. Vienas +9VDC bėga tiesiai į jungtį, o kitas stabilizuojamas Q9350 į 5,9VDC. Abu šitie maitinimai geri, vietoje 9V turim apie 8,6V, o 5,9V tokie ir yra – DC/DC konverteris SI8008TM veikia teisingai. Pereinam prie apatinės schemos dalies. FLAC1 ir FLAC2 nėra ką matuoti – kaip ateina iš transformatoriaus, taip be pakeitimų ir nueina toliau. O vat spėkit, kokia įtampa yra tarp +3.3VMPU ir -VP? Logiška būtų manyti, kad 3,3V, nu taip, logiška 😀 bet yra tai apie 45V. Ne ne, kablelio nepamiršau, keturiasdešimt penki voltai. Ties ta vieta apėmė negera nuojauta, tas +3.3VMPU greičiausiai išsišifruoja taip – 3,3V maitinimas MikroProcesoriams (taip, jų juk čia ne vienas – pagrindinis, DSP, displėjaus ir dar krūvelė kitų. Ir taip, visi žinome, kad procesoriai maitinami 3,3V įtampa, nu galbūt atlaikytų dar kokius papildomus 0,2-0,5V, bet jau tikrai ne papildomus daugiau kaip 40V. O dabar sąrašiukas, kurie procesoriai, valdikliai ar panašūs, kritiniai veikimui, daikčiukai maitinasi nuo tos įtampos ir bus išėję į vėsių temperatūrų, tikslių signalų ir amžino teisingos įtampos maitinimo lankas:

Q7502 — M66005-0001AHP — Slave upper
Q7501 — M66005-0001AHP — Master lower
Q8701 — MPD70F3740GC-UEC-AX — Vienas iš video procesorių
Q7500 — HNA-16SL04T — panašu į fluorescencinio displėjaus valdiklį
Q7016 — µPD70F3746GJ-GAE-AX — video procesorius


Turbūt dar ne visi, plius dar sauja operacinukų ir kitos smulkmės… Gaila, panašu, kad laikas sugaištas, pastangų įdėta, o rezultatas – pšššt, neremontuotinas. Principe tektų keisti visas PCB su tais procesoriaus į naujas/kitas, o jos taip nesimėto pakampėm, net eBay kukliai tyli. O ir kaina, nujaučiu, bus netoli naujo resyverio.

O dabar, kad gyvenimas neatrodytų toks paprastas – mįslė. Pagal schemą tranzistoriaus bazę valdo ir galutinę įtampą nustato du stabilitronai, a.k.a. Zenerio diodai – UDZS16B ir UDZS30B. Pagal datašytą jų įtampos 16V ir 30V, kadangi sujungti nuosekliai, tai stabilizacija būtų 46V. Panašiai tiek ir turime išėjime. Tai kas čia vyksta 😀 ? Kodėl gamykliškai visi 3,3V procesoriai maitinami 46V ? O vat štai procesoriaus maitinimo lentelės:

Taigi, absoliutus maitinimo maksimumas +4,6V, standartinis darbinis maitinimas 2,85-3,6V, t.y. 3,3V pats tas.

Taigi – tęsiam teisybės paieškas 😀 Dėl visa ko užmečiau akį į kai kurias montažines plokštes, kur galėtų būti tų 46V konvertavimas į 3,3V. Nėra…

Leave a Reply

*