TranzX elektrinio dviračio akumuliatoriaus remontas 2022.03.07 at 10:48

Gavau remontui akumuliatorinę bateriją, TranzX, modelis JD-PST. Internetuose informacijos net ne nulis, o mažiau, tai bandysiu papasakoti ką rasiu. Pradžioje ardymas.

Akumuliatorius bendrauja I2C protokolu, 36V. Korpusas virintas ultragarsu, bet su aštriu peiliu įpjovus griovelį per virinimo liniją pradedam laužti nuo to galo, kur yra du korpusą laikantys varžtai. Pamažu ir atsargiai, bet turi pavykti. Gražiai ir svarbiausia neskubant pralaužus siūlę pasimato žarnokai ir akumuliatorių baterija.

Markiruotė vienoje pusėje AE8867220PMHRE, kitoje lazeriu užrašyta 260286B3-A. 36V ir 10Ah akumuliatorius. Celės ne tradicinės apvalios 18650,o plokščios ir didelės – 220 x 130 mm. Pralupus mėlyną kevalą pasimato ir pačios celės, kažkas nesuprantamo pakeverzota ant popierinės izoliacijos. Viename celių gale matosi BMS (Battery Management System). Akumuliatorius sudarytas iš 2 x 5 cėlių.

Kai kurios celės jau pasipūtę, kitose, matyt, nebelikę talpos, nors pasipūtimas mažesnis, dėl to akumuliatorius neveikia arba veikia labai trumpai. Keista, kad BMSas iš viso neatjungia krovimo ir iškrovimo funkcijų. Maitinimo jungtis ardosi labai paprastai, du varžtukai iš išorės. Išsukus atsipalaiduoja prispaudžianti kontaktus plastikinė detalė, kontaktai tiesiog išsiima iš skylučių.

Bet viskas sumarkiruota spalvomis, laidai turi jungtis, todėl net nereikėjo „paleisti” tos plastikinės detalės. Raudono, pliusinio, laido jungtelė slepiasi po baltu, temperatūrai atspariu, kembriku, todėl saugiklio nebevandalinam lauk. Prie BMSo yra viena laisva celių diagnostikos/balansavimo jungtis:

Užklijuota su izoliacija. Tokia pati jungtis prijungta ir prie BMSo, o šita, matomai, palikta tam atvejui, jeigu būtų akumuliatoriaus išplėtimas, antro BMSo ir akumuliatoriaus prijungimui į vieną bendrą bateriją. Atsargiai lupinėjam izoliaciją, BMSo išlaisvinimo tikslais ir po truputį jį galima atlenkti nuo baterijos:

Ties šita vieta reikia ypač atsargiai – temperatūrinių daviklių laideliai labai ploni, nenuraunam! Tiesa, davikliai tai tie juodi „lašiukai” juodų laidelių galuose, du vienetai. Vienas matuoja BLSo temperatūrą, kitas akumuliatoriaus. Ir štai, pats BMSas:

Dabar užduotis – pakeisti celes standartinėmis 18650, taigi, turėtų būti straipsnelio pratęsimas.

Leave a Reply

*