Gelbėjimo liemenės švieselė stroboskopas! 2022.03.07 at 12:13

O, va koks daiktelis užsuko į svečius:

Neveikiantis, tai galima paardyti ir pasistengti padaryti, kad veiktų. Čia tokia švieselė, kuri gyvena ant gelbėjimosi liemenės ir, patekus į vandenį, pradeda žybsėti gelbėtojams Morzės abėcėlėje „SOS”. Rankiniu būdu valdosi mygtuku, kurį spaudinėjant keičiasi SOS, ryškus blyksėjimas, nuolatinė švieselė (kiek tamsesnė) arba išjungia. Bet kol kas tas daikčiukas neveikia. Beje, turbūt mygtukas valdo švieselę tik po to, kai ji aktyvuojasi nuo vandens. Bet užbėgu į priekį… Kadangi korpuso viršutinė dalis skaidri, viduje matosi maitinimo baterija. Tikėtina, kad ji išsikrovus ir dėl to švieselė nebenori degti. Reikia ardyti… Korpusas suvirintas ultragarsu, matomai niekas neplanavo ardymo ir baterijos keitimo, t. y. daiktas vienkartinis. Nu bet ir gelbėtis nuo paskendimo vandenyne, reik tikėtis, daugiau kaip vieną kartą niekam neprireiks. Truputį pavandalizuojam ir korpusas skyla į dvi dalis. Akumuliatorius priklijuotas dvipuse lipnia juostele prie dugno, lupam atsargiai, kad nenurauti kontaktų, prilituotų prie PCB.

Štai, korpusas praluptas, akumuliatorius išlituotas ir prilituoti laidukai bandymui nuo maitinimo šaltinio. Akumuliatorius CR2 tipo, 3V, pagamintas 2016 metų Lapkričio mėnesį. Matuojant „tuščia eiga” rodo 2,7V, kaip ir būtų neblogai, bet vos tik gavo maždaug 15 mA apkrovą, įtampa kaip mat pradėjo kristi link nulio. Taigi, akumuliatorius nusibaigęs, reiks pakeisti. Bet prieš tai pabandom – veikia.

O kol kas truputį, kiek pavyks, paanalizuojam. Pradžiai porelė makro nuotraukų (didinasi):

Iš to kas čia matosi, spėju, kad dešinėje pusėje yra DC-DC keitiklis, o kairėje LED valdiklis.

Baterija gauta ir kojytės privirintos kontaktiniu suvirinimu (ačiū Gediminui).

O toliau truputį paanalizuokime prietaisiuką. Nemarkiruota SO-8 mikroschema atsakinga už reakciją į prietaiso įjungimą, mygtuką ir LED valdymą. Bet ji nemarkiruota, tai daug papasakoti neišeis. Jeigu tai ne kokia specializuota mikroschema, tuomet galėtų būti elemetarus valdikliukas su nedidele programėle. O vat užtai tas DC-DC keitiklis markiruotas, parašyta CFC6D. Detalės žymėjimas CFC, o 6D matomai bus koks specifinis kodas, datos arba gamybos vietos. O tas CFC tai APW7136 LED maitinimo keitiklis. Turbūt. Arba analogas. Bent jau pagal schemą atitinka, bazinė tokia:

Paveiksliukai geriau nei tekstas, todėl štai keletas osilogramų, pamatuotų ant LX kontakto:

Čia stroboskopo impulsai ir SOS (▄ ▄ ▄ ▄▄▄ ▄▄▄ ▄▄▄ ▄ ▄ ▄) signalas. Be apkrovos tas DC-DC keitikliukas postipriai triukšmauja, bet skęstant jūroje tas, turbūt, ne pats blogiausias dalykas. Matomai grįžtamojo ryšio grandinė ir aplinkos triukšmai truputį varo keitikliuką iš proto:

Čia pastovaus švietimo režimas, jis toks tamsesnis nei strobo arba SOS, matomai dimeruojama PWMu.

Horizontalioji dalis yra kai LED gauna valgyti, tarpuose visokie triukšmai ir autogeneracijos. Vieno ciklo trukmė 4 ms, LED įjungtas 1,3 ms, išjungtas 2,7 ms. Užpildymas, maždaug 30 %. Masimaliu ryškumu viskas atrodo va taip:

Vaizdelis iš toliau, tada truputį priartintas, o trečiame paveiksliuke priartinta iki vieno impulsiuko. Dažnis apie 1 MHz, kas atitinka ir aprašymą minimą fiksuotą 1 MHz dažnį, o tai patvirtina, kad mikroschemos modelis atspėtas teisingai. Signalo užpildymas beveik 87 %. Užteks grožėtis, dirbam toliau – lituojam bateriją. Toliau korpuso klijavimas. Tam panaudosiu tokius ypatingesnius klijus T7000, skirtus klijuoti telefonų ekranams ir korpusams.

Leave a Reply

*