Velleman WFS210 remontas 2022.12.08 at 18:12

Pirmą kartą remontui papuola Velleman WFS210 oscilografas, taigi bus įdomu susipažinti su daikčiuku.

Pirminis nusiskundimas – kadangi oscilografas duomenis perduoda į kompiuterį WiFi ryšiu, neveikia prisijungimas, nes kažkodėl sukurtas WiFi tinklo pavadinimas neatitinka standartinio. Sukuriamas WiFly-EZX-d8 tinklas, vietoje reikiamo WFS210(?).

Taigi, pirmas spėjimas – kažkas kažkada prišamanino ir galbūt bandė įprogramuoti kokį nors netinkamą arba modifikuotą programą, dėl to dabar oscilografas nuprotėjo, o WiFi pavadinimas toks nestandartinis. Reiškia reikia bandyti perrašyti originalią programą. Gėris tame, kad Velleman puslapyje ji duota. Taigi, programą parsitempiau, tik dabar kaip ją įrašyti ? Kaip ir logiška, kad jeigu oscilografas turi USB ir jam dedikuotą programą, tai joje turėtų būti ir kontrolerio programos atnaujinimo funkcija. Turėtų būti, bet nėra. Ir čia pasimato, kad tas oscilografas toks labai žaislinis, spėčiau kokio elektronikos bakalauro baigiamasis, kuri Velleman’as sėkmingai prichvatizavo. O tai reiškia, kad nei pats prietaisas nei jo programos nebus tokios geros, kaip normalių ir profesionalių gamintojų. Bet – jeigu tiek tereikia, tai kodėl gi ne.

Bet dabar atsiranda klausima, tai kaip tą oscilografo programą jam sukišti ? Įdėmiau pažiūrėjus radau stebuklingas raides ICSP (In-Circuit Serial Programming). Įprastai tokios raidės ir šalia esanti jungtis įgalima tiesiogiai prisijungti prie procesoriuko su programatoriumi.

Tai kaip ir OK, tik va – koks tas procesoriukas ? Nes jiems skirtingi programatoriai. Ardom truputį daugiau, o tai visai ne lengva, nes reikia pažiūrėti po ekranu. Bet finale – ten gyvena PIC33EP256MU806.

Šita mikroschema yra skaitmeninis signalų valdiklis (DSC – Digital Signal Controller), turintis savyje DSP (Digital Signal Processor). Taigi, viskas komplektas viename – skaitmeninio signalo apdorojimo dalis + mikroprocesorius ir dar šiokia tokia periferija kitoms funkcijoms. Reiškia turėtų tikri PicKIT 3 arba PicKIT 4 programatorius, kontaktų reikšmės vienodos, tai pajungimas neturėtų skirtis.

Bandom jungtis:

Berods pavyko:

Programuojam:

Patikrinam, ar teisingai įsirašė:

Nors ir nuskaitytas įrašas nesutampa su bandytu įrašyti failu, visgi prisijungimas veikia – ištrynus procesoriaus atmintį „Blank check” praeina, įrašius kažkokius duomenis nuskaito. Chm, ar gali būti, kad procesoriuko atmintis buvo tiek kartų rašyta ir skaityta, kad dabar jau „susidėvėjo” ir dėl to nebeįsirašo adresas 0x0, todėl vietoje reikiamų 0x00040200 nuskaitomas 0x00000000. Bet gal čia ne kritinis dalykas arba kažkas čia dar prišamaninta ir kitaip nebus. Esmė, kad WiFi pavadinimas nepasikeitė, tai matyt toks jis ir turi būti…

Šiandien sugalvojau truputį dar pagalvoti apie tą WiFi pavadinimą. Taigi, tas WiFLY GSX yra tiesiog WiFi ryšio modulis, kuris buvo stumdomas Sparkfun’o ir kitų elektronikos komponentų tiekėjų, bet dabar jau pasenęs ir išimtas iš pardavimo: WiFly GSX 802.11b/g Serial Module – Roving Networks – WRL-10004 – SparkFun Electronics. Modulio aprašymas yra čia. Taigi, dabar tokia teorija – jeigu modulis sveikas, bet nesukonfigūruotas, jis užsikuria, paleidžia WiFi tinklą su kažkokiu standartiniu (default) pavadinimu ir nustatymais. O tai reiškia, kad oscilografo procesoriukas jo nesukonfigūruoja taip, kaip numatyta procesoriuko programoje, nesukuria tinklo reikiamu pavadinimu. O kad jau nedaro šito darbo, tai man dabar kyla klausimas – o tai jis iš viso kažką daro ? Nes signalų pamatyti nepavyko ir per USB jungtį. Tai gali būti, kad kažkokia procesoriuko dalis pasimiro, nes nors ir kreivai, bet veikia programavimo funkcija, gal dar kokia nesusijus periferija, bet nei matavimų nei WiFi modulio konfigūracijos jis nebedaro. Spėčiau, kad mirusi skaitmeninio signalo apdorojimo dalis (nes nėra jokių požymių, kad bandytų parodyti matuojamą signalą) ir kartu nusinešė vieną UART komunikacinį kanalą (nes neveikia WiFi modulio konfigūravimas). Tai bandom pakeisti procesoriuką ?

Leave a Reply

*