O2 (Lambda) sensoriaus indikatorius 2012.01.04 at 16:18

Viskas prasidėjo nuo to, kad kibiriukas užgesdavo. Buvo įvairių minčių ir įtarimų, bet galų gale išsiaiškinau, kad kaltas O2 sensorius. Taigis, jeigu mašinoje nėra kompiuterio užžiebiančio klaidos lempikę – jokių signalų apie sensoriaus gedimą gali ir nebūti. Naujesni automobiliai sugeba perduoti sensoriaus signalą OBD kabeliuku į kompą – paprasta pamatyti grafiką ir nuspręsti ar sensorius dirba teisingai. Toliau, pagal spec 😀 užsakymą prisireikė pagaminti indikatorių kuris parodytų sensoriaus darbą, o tuo pačiu leistų daryti išvadas apie kuro riebumą/liesumą. Kai susideda dvi priežastys – tenka imtis darbo… Prototipas buvo gan gremėzdiškas – 25 x 65 mm PCB. Bet veikia teisingai, reiškia skaičiavimai teisingi, ir surinkta be klaidų. Toliau minitiurizacijos procesas ir rezultate gavosi 25 x 10 x 20 mm kubas. Indikacijai panaudotas Kingbright DC-763HWA LED stulpelis. Super-krūtiems-mechanikams-automobilistams burbantiems, kad iš šito negalima tiksliai spręsti apie sensoriaus darbą – o šito man ir nereikia, užduotis paprastesnė. Pritariu – iš akies nustatyti pagal LED užsidegimą nustatyti fronto statumą neįmanoma. O be to dar reikia žinoti, koks jis turi būti… Nebent laaabai jau tinginiaujantis sensorius pasitaikytų.

 

Trumpa charakteristika:

Maitinimo įtampa: 12 V,
O2 sensoriaus įtampa: apie 1 V, skalė paskaičiuota 1,2 V,
Vienos padalos vertė: 125 mV,
Srovė per LED: 15,625 mA.

Absoliučios maksimalios vertės (viršijus bus pššššt):

Maitinimo įtampa: 18V
O2 sensoriaus įtampa: 5 V

O2 sensorius dirba tik šiltas, taigi, kol jis šaltas parodymai netikslūs. Normaliai veikiantis O2 sensorius generuoja kokį tai kvarabą panašų į sinusoidę. Jeigu sensorius prieš katalizatorių siunčia kažkokią pastovią įtampą arba negeneruoja visai – blogai. Darbo principas – sensorius sensoriuoja deguonies kiekį išmetamose dujose, siunčia elektrinį signalą automobilio kompiuteriui, kuris žinodamas į variklį patenkačio oro kiekį ir temperatūrą bei kitus parametrus pagal savo programą nustato kuro kiekį, reikalingą stechiometrinei* reakcijai (14,7 oro:kuro masių santykiu bezinui), kad užtikrinti visą kuro sudegimą.

 

* stechiomètrija [gr. stoicheion — pagrindas, elementas + …metrija], mokslas, tiriantis kiekybinių santykių tarp reaguojančių medžiagų dėsnius.  

Leave a Reply

*