Šviestuvas su Saulės fotoelementu 2013.03.20 at 16:30

Ta proga, kad šiandien Senukai padarė akciją šitam gaminiui sugalvojau vieną nusipirkti. Labai svarbios vietos jam neturiu numatęs, noriu tik išardyti ir pažiūrėti kas viduje. Ardymas nesudėtingas ir per daug nėra čia ką pasakoti, keletas foto:

IMAG0470 IMAG0471 IMAG0472

Trumpai apie tai ka čia matom, iš kairės į dešinę – 4 sekcijų fotoelementas, „valdymo” schema, jungiklis su baterija. Laideliai tokie… Kitaiski. Fotoelementas sudarytas iš 4 sekcijų, sujungtų nuosekliai, kiekviena iš jų apšviesta generuoja apie 0,5V, taigi finale „laisvos eigos” įtampa turėtų būti apie 2V. Srovė, žinoma, labai priklauso nuo elemento apšvietimo, bet tarkim, kad esant idealiam apšvietimui galima tikėtis kokių 30 mA. Taip taip, tik miliAmperų. Baterija Ni-MH 1,2V. Formatas 2/3AAA su žvėriškom 300 mAh, arba 0,3 Ah. Anksčiau lyg teko matyti tokį žaislą su AAA arba AA formato baterijom… Ta „valdymo” schema smulki, bet bandom pasinagrinėti kas per žvėris ir kuo jis minta. Ant PCB tik 3 detalės – 330 μH, +/-10% tikslumo droseliukas, baltas LED’as ir koks tai keturkojis padaras YX8018 pavainimu. Tiems, kas supranta hieroglifus – aprašymas čia, dar čia ir čia.. Beje laaabai „informatyvus”. Bet, sprendžiant iš PCB, gaminyje panaudota 1-2 schemos versija.

Kaip galima paišsidirbinėti su šituo daikčiuku… Pirmas dalykas – baltas (melsvai) skaidrus LED man nepatinka, norėtųsi raudono. Antras – Baltas skaidrus LED turėtų valgyti apie 20 mA – kodėl gi neįdėjus raudono matinio ? Jis valgytų apie 10 mA – dviguba švietimo trukmė prie tų pačių sąlygų. O aš įdėjau 10 mm matinį raudoną diodą:

IMAG0477_crop

Vienam iš aprašymų buvo surašytos srovės prie tam tikrų droseliuko verčių.

Leave a Reply

*