Resident DJ 21 mikšerio remontas 2020.11.09 at 12:29

Sugalvojau, kad reikia man „prie ūkio” mikšerio. Mikseris (arba Mikšeris, angl. Mixer) – įrenginys audio signalams sumuoti, apdoroti. Pats įrenginys gali būti aparatinis arba programinis (t.y. atskiras prietaisas arba programa kompiuteryje), o apdoroti gali analoginius arba skaitmeninius audio signalus. Ir toks sutapimas – papuolė paprastas mikšeriukas Resident DJ gamybos DJ-21 aparačiukas su gedimu. Kadangi šita technika nėra baisiai sudėtinga, o konkrečiai šitas modelis toks ne prie Hi-End’ų, tai primečiau, kad turėčiau nesunkiai jį suremontuoti. Atrodo jis va taip:

Paprastas, bet turi visas reikalingas funkcijas ir visai neblogą garso valdymą ir kokybę. Skrodimas ir vidurių vaizdas:

Kaip ir sakiau – viskas elementariai paprasta. O gedimas tame, kad neveikia USB grotuvėlis (ir turbūt BlueTooth funkcija, netikrinau). BT moduliukas apačioje dešiniam kampe gyvena, o USB grotuvėlis virš jo (nuotraukoje nuimtas). Štai jis:

Surinkimo kokybė nenustebino, piguva yra piguva…

Pirmas dalykas ką pastebėjau – nėra maitinimo nei ant USB, nei ant grotuvėlio moduliuko. O priežastį radau panaudodamas super ypatingą prietaisą, kurio net AliExprese už jokius pinigus nenupirksi – dešinės rankos rodomąjį pirštą. Taip taip, būtent su juo paklibinau porą 5V stabilizatorių ir jie iškrito iš PCB:

Eiliniai 7805 stabilizatriukai, kurie nei labai geri nei efektyvūs. Bet pigūs ir savo darbą atlieka. Įdomu, kodėl jie taip „iškrito”? Kadangi čia linijinis reguliatorius, tai gamindamas 5V iš 12V jis visą perteklių „išgarina” šilumos pavidalu. Ir kažin, ar nebus taip, kad išsilitavo begarindamas – juk reguliatoriai visai be jokių radiatorių. Ną, kad per kojytes iki lydviečių ateitų ~300° C nelabai tikiu, bet gal ten koks piguvinis lydmetalis, tirpstantis prie gerokai mažiau… Bet įlitavus abu stabilizatorius visos funkcijos pradėjo veikti.

Mikšeryje naudojami New Japan Radio operaciniai stiprintuvai NJM4558L.

Leave a Reply

*