Manson EP-613 maitinimo šaltinio remontas 2023.03.14 at 11:31

Eilinis, nieko neišskirtinas kinas, tokie maitinimo šaltiniai štampuojami kažkurioje gamykloje, keičiamas tik užsakovo lipdukas, todėl šitos piguvos yra visas zooparkas.

Manson gamintojo:

Velleman PS-613:

Dick Smith Electronics:

Circuit Test PSA-2530D:

Jaytech MP-3082:

Taigi, visur tas pats kiniškas klonas, iš kurio nereiktų tikėtis kažko rimto. Beje, yra ir 5A išėjimo versija, viskas tas pats, tik tranzistoriai galingesni. Ir spėju, kad visa šita gauja yra vieno gero BK Precission maitinimo šaltinio klonai.

BK Precission neturiu, tai nepasakysiu ar viduriai tokie patys. O dabar pereikime prie remonto. Gedimas – ienas iš LCD ekraniukų nustojo rodyti, tiksliau rodo kokias tai nesąmones srovės indikacijos ekranėlyje.

Pradžiai ardom, pakeliui žiūrėdami kas čia per žvėris.

Taigi, turime ir specifikaciją, nieko įspūdingo, 30V 2,5A reguliuojamas ir 5V bet 12V 500 mA nereguliuojamas išėjimai. 12V išėjimo teigiamas kontaktas be fiksatoriaus…

Vaizdas iš viršaus, transformatoriaus markiruotė EP-613-000, nieko informatyvaus, pasyvus aušinimas išėjimo tranzistoriams, matosi, kad yra tuščių montavimo skylių – matomai 5A versijoje ten gyvena papildomi tranzistoriai, lygiagrečiai esamiems.

Vaizdelis po radiatoriumi. Taigi, pora ST gamybos tranzistorių 2N3055, kairiau matosi pora linijinių stabilizatorių su radiatoriukais, gaminančių 5V ir 12V, dešinėje šioks toks kondensatrius, tiltelis ir…

… relė bei TIP31C tranzistorius.

Pereiname prie priekinės PCB, čia truputį daugiau elektronikos, bet irgi nieko įspūdingo. Žalioje pusėje tie patys du stabilizatoriai, turbūt LM7805 ir LM7812. Plokštė universali, todėl rudoje pusėje matosi ir montavimo vietos rodykliniams indikatoriams bei vietos kitoms detalėms. Litavimo kokybė tai tokia… Kinietiška 🥴. Žalioje pusėje dar porelė didelių rezistorių – srovės matavimo šuntai, pilkoje visokia neįdomi analoginė smulkmė ir viena mikroschema – JRC gamybos 4558D operacinukas, jeigu kartais reiks keisti, dėsiu kilmingesnį, Texas Instruments RC4558. Ir trys paderinimo rezistoriai, reiks pažiūrėti, kam jie skirti. Numontavus visą plokšte pasimato ir displėjaus moduliukai.

Aha, atskiri moduliukai, truputį skirtingi V ir A indikavimui, su savo paderinimo rezistoriais. Modulių markiruotė Manson 4540-3000-0022 REV. 1 visiškai neinformatyvi, bet kai ką galima išmąstyti. LCD 3,5 skaičiaus formato, t. y., gali rodyti 1888, dar gali rodyti LOBAT ir + bei -, po LCD akivaizdžiai gyvena valdiklis. LOBAT ir + nenaudojami. LCD dydis standartinis, 50,8 x 30,5 mm, maitinimas 5V, atspindinčio (reflective) tipo, skaičiaus dydis 12,7 mm. O kodėl gi displėjukas rodo neteisingai ? Manyčiau kaltas visų pirma valdiklis, teks nuimti displėjuką, kad patikrinti kokia mikroschema jį valdo. Prie to pačio – vien valdiklis ne visada būna kaltas. Tokie LCD nors ir jautrūs, bet tuo pačiu gan atsparūs išorės poveikiui, o vat jeigu valdiklis pradeda juos šerti nuolatine įtampa vietoje kintamos – atsiranda toks išdegimo efektas ir valdymo artefaktai. Taigi keisti reikės abu – ir valdiklį ir LCD.

Štai ir valdiklis, Intersil ICL7106CPL – dedikuotas LCD valdikliukas. LCD be jokių užrašų abejose pusėse. Numontuojam…

Nesitikėjau, bet pavyko gauti tikrą, originalų Intersilo ICL7106CPL valdiklį ! Todėl iš karto jį galėjau ir sumontuoti:

Jeigu kartais originalių valdiklių gauti nepavyks – dėkite analogą Maxim Integrated ICL7106CPL+, bet jokių būdu ne iš AliExpress ir panašių kontorų – bus padirbiniai. Turėtų sueiti kaip tiesioginis pakaitalas, be jokių perdarymų:

O štai ir jungimo schema:

Ir dabar jau aišku kas per paderinimo rezistoriai and displėjaus modulių – sudaromas daliklis REF HI ir REF LO, atraminėms matavimo įtampoms. Mikroschemoje sumontuoti trys 7 segmentų valdikliai, greičiausiai BCD (binary coded decimal), kurie mūsų atveju bus biškį pasprogę. Tūkstančių indikacija, panašu, kad veikia gerai, bet gal todėl, kad neturi savo BCD dekoderio, valdymas iš karto iš skaitliuko, tik per buferį.

Kol tiek, LCD užsakytas, jeigu pasitvirtins tinkamumas pridėsiu markę.

Dislėjus gautas ir įlituotas, keista, bet netgi veikia.

Displėjaus markė – Varitronix VI-302-DP-RC-S. Vienintelis minusas – kojos per trumpos, teko prailginti, pasinaudojant senojo displėjaus kojomis. Pirma įlitavau seną displėjų, tada jį nukirpau ir prie likusių ant PCB kontaktų prilitavau naują displėjų.

Kadangi gedimas kaip ir sutvarkytas, galima būtų truputį patobulinti maitinimo šaltinį. Visų pirma tie linijiniai baisuokliai LM7805 ir LM7812, 5V ir 12V gamybai – metam juos lauk ir dedam gerus impulsinius DC/DC konverterius.

LM7805 keičiamas tikru japonišku Murata OKI78SR5/1.5-W36C stabilizatoriumi. Palyginimas:

On semi, LM7805Murata OKI78SR5/1.5-W36C s
Išėjimo įtampa (V)55
Išėjimo srovė (A)11,5
Galia (W)57,5
Įėjimo įtampa (V)7,5-357-36
Įėjimo srovė, be apkrovos (mA)85
Naudingumas (%)45-5090,5

Taigi, turim žymiai efektyvesnį ir netgi truputį galingesnį daikčiuką. Tas pat bus ir su 12V dalimi.

Štai jau abu stabilizatoriai impulsiniai:

Ir kai jau viskas surinkta, padarykime trumpą testuką.

12VDC impulsinio stabilizatoriaus išėjimo oscilograma ir atfiltruota AC dedamoji, be apkrovos. matome, kad bendrai 12V įtampa išlaikoma gal gerai, tačiau visgi yra apie 100 mVp-p pulsacija.

5VDC impulsinio stabilizatoriaus išėjimo oscilograma ir atfiltruota AC dedamoji, be apkrovos. matome, kad bendrai 12V įtampa išlaikoma gal gerai, tačiau visgi yra apie 40 mVp-p pulsacija su 120 mVp-p „spygliais”. Tokie dalykai galėtų būti pataisyti papildomais išėjimo kondensatoriais (keramika !), bet kadangi ir taip jie, iš principo, nėra labai jau blogi, tai paliekame taip, plius maitinamuose prietaisuose beveik garantuotai bus maitinimo/filtruojantys ir t.t. kondensatoriai. Reikai nepamiršti, kad šitų impulsinių maitinimo šaltinių tikslumas ir efektyvumas prie mažų srovių (o mūsų atveju srovė 0A) yra prastas, užtai prie nominalios – superinis, net apie 90-95%, tai ir pulsacijos, ir visi kiti parametrai bus dar geresni, esant net ir šiokiai tokiai apkrovai, impulsiniai maitinimo šaltiniai dirbs geriau, pulsacijos bus mažesnės net ir be kondensatorių. O nauda naudojant impulsinius akivaizdi – dvigubai didesnis efektyvumas, mažesnis kaitimas, visokeriopos apsaugos ir t.t.

Pereikime prie pagrindinio maitinimo šaltinio dalies.

Nustačius panašiai 5VDC turime gerą stabilumą (be apkrovos), pulsacija tik apie 30 mVp-p.

Nustačius panašiai 12VDC irgi turime gerą stabilumą (be apkrovos), pulsacija irgi tik apie 30 mVp-p. Panašu, kad dirba linijiniame režime ir todėl man kaip ir norėtųsi sumontuoti papildomą aušinimą. Bet maksimaliais galingumais ir ilgą laiką maitinimo šaltinis nedirbs, tai paliekam taip, kaip numatyta gamintojo.

Pamiršau parašyti – kontaktinė kaladėlė irgi pakeista, bet negaliu parašyti jos modelio ar detalės kodo – nupirkau kitą tokį patį maitinimo šaltinį (labai pigiai, nes neveikiantis) ir panaudojau jo kontaktinę kaladėlę.

Leave a Reply

*